EL VALOR DELS VALORS….


2 comments
Categories : reflexions , salut mental

En un món ple d’incertesa, la manca de referents cada cop es fa més palesa.

Les institucions ens fallen, o són qüestionades, donat que sovint es mostren incapaces a l’ha de canalitzar les frustracions de la població, d’amainar les seves pors i d’enfortir les seves esperances . Aquesta desorientació provoca perplexitat i incertesa, la qual cosa es tradueix en una cada cop més incapacitat de prendre decisions a temps.

També és un mon desigual en més d’un sentit: parlem de la desigualtat entre països, i sobretot, desigualtat dins de les pròpies societats, entre els pocs que “tenen molt” i els “molts que tenen poc. Parlem també de les desigualtats de gènere, àmbit en el que cada cop hi ha més conscienciació, malgrat els avenços són encara massa lents i sovint s’aturen per l’aparició de forces polítiques  o socials regressives.

La desigualtat és també territorial, bé sigui dins una mateixa ciutat o entre aquelles zones d’un país que estan ben connectades i les que han quedat dins l’oblit.

La darrera desigualtat que apunto aquí és la generacional, no tan sols material, sinó a nivell d’expectatives.

Fruit d’aquestes desigualtats, però també de l’acceleració dels canvis tecnològics, tenim un món desincronitzat; un mon que avança a ritmes molt diferents. Existeix desincronització global i desincronització social. Inclús es podria parlar d’una nova forma de desigualtat, entre els qui es troben preparats per l’acceleració i aquells que senten por per quedar-se “despenjats” del sistema, un sistema que a més, no els sustentarà.

Davant això, la recuperació dels valors personals i del sentit comú és fonamental. En un món ple de teories cada cop més canviants, cal trobar el propi timó, un sentit a la nostra vida que ens permeti navegar sense les batzegades que rebem de l’exterior.

Les crisi d’ansietat augmenten a mesura que el món s’accelera, i és que cada cop ens és més difícil mantenir un status personal davant la multitud d’inputs que rebem a cada instant.

Proposo una reflexió interna, una reflexió que ens permeti l’autoconeixement suficient com per continuar avançant sense caure en la patologia mental. L’autoconeixement permet a cadascú retrobar allò que per a ell és realment important. Un sistema de valors ferm i estable enforteix la psique per fer front al que en moltes ocasions ens desespera.

I és que ningú ha dit que viure sigui fàcil, però si podem fer de manera que sigui gratificant i ple.

2 comments on “EL VALOR DELS VALORS….

  Sergi

  • 13/12/2020 at 8:17 pm

  Gran reflexió, tant de bo arribessis a molta gent perquè et poguessin fer cas…😉😉
  Gràcies per l’article

   Patrícia Sagarra

   • 13/12/2020 at 8:36 pm

   ostres sergi!!! gràcies! que maco el teu comentari!!!! tant de bo! tu ho has dit!😍🙌🤞

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

https://www.psicohelpbarcelona.com/ Gràcies per visitar la meva web